Tuve Trailrun

Intervju med Patrik Lindegårdh

För att fira samarbetet med La Sportiva bjuder vi på en intervju med tvåfaldiga TTR-segraren, tillika La Sportiva-ambassadören Patrik Lindegårdh!

 

Vill du se mer av Patrik så besök hans Instagram! Behöver du ett par nya skor inför Tuve Trailrun? Surfa in på www.lasportiva.se!

 

 

Berätta lite om dig själv och din träningsbakgrund

Jag fyller 40 år i augusti i år, bor på Hisingen med fru och två barn med ett tredje på väg. Jag gick på idrottsgymnasium i orientering och satsade på det fram tills jag blev 20 år. Efter mycket problem med stukade fötter la jag ner min satsning helt och började gymma ganska seriöst istället. Detta ledde till att jag som mest vägde 10-15kg mer än under gymnasietiden. När jag fyllde 30 fick vi vårt första barn och flyttade hem till Sverige igen efter 5 år i Spanien. Då tog jag upp löpningen igen och minns att jag sprang 10 km på 48 minuter. Sen dess har jag successivt ökat träningsmängd och förbättrat mig varje år.

 

Något favoritpass?

Jag gillar långa tempopass eller lite tuffare långpass när man ligger ganska hårt under en längre tid (om formen tillåter). En favorit är att springa hela Vättlefjällsleden så snabbt som möjligt. Den är ca 24 km och jag har sprungit på strax under 1h39m men den tiden kan nog putsas lite till.

 

Patrik efter att han gått i mål som segrare av Trailvarvet 2018

 

Vad tycker du om Tuve Trailrun-banan, hur skulle du beskriva den?

Jag bor i närheten så springer väldigt mycket på de stigarna. Hisingsparken är ett fantastiskt område och har betydligt färre besökare än t.ex Skatås eller Änggårdsbergen. Banan som lagts är väldigt snabblöpt i början för att sedan bli rejält kuperad när man kommer bort till Slätta Damm så det gäller att spara lite krafter och inte gå ut för hårt. En kul och varierande bana

 

Bästa tips för Tuve Trailrun-banan?

Träna på att springa/gå i branta backar. Ibland är det snabbare att gå än springa och det belastar lite olika så gäller att ha tränat på det också. Jag går ofta i branta backar trots att jag skulle kunna springa men det lönar sig ofta i längden.

 

Vilken del av banan tycker du är den mest ansträngande?

Borta vid Slätta Damm får man 4 ganska tunga klättringar inom ett par kilometer så där blir det rätt jobbigt. Man har dessutom avverkat ungefär halva loppet fram till dess och är förmodligen redan lite trött. Värst är nog backen upp från Slätta Damm som går på asfalt med trappor upp till Södra toppen.

 

Patrik springer mot seger i Bocksten Trailrun 2018

 

Vad får man inte lämna till slumpen inför Tuve Trailrun?

Att man testat kläder och skor under liknande förutsättningar innan. När man springer i kuperad terräng rör man sig annorlunda mot slätlöpning, så har man inte testat utrustningen innan finns risken att man får skavsår på oväntade ställen.

 

Vilka är de bästa skorna för Tuve Trail?

Tuve trail har väldigt varierat underlag, allt från asfalt till obanat, så det gäller att ha ett par ganska allround skor. Sen kan det skilja sig från år till år beroende på hur blött det är. Det går att springa i vanliga löparskor men fördelen med bra trailskor är att de sitter tight på foten så man inte glider omkring. De har också ofta lite lägre sula och drop så man kommer närmare marken vilket är en fördel och gör att man inte stukar foten lika lätt. Mina favoriter just nu är La Sportiva Helios som finns i 2 varianter (2.0 och SR). De funkar till det mesta men är det väldigt lerigt kan man behöva ett par skor med lite mer grepp.

 

Tack Patrik, får vi se dig i spåret den 5 maj?

Det är lite osäkert. Vårat tredje barn kommer inom kort, men förhoppningsvis kan jag vara med!

 

 

Kristian N P, 2019-03-23

Till arkivet ->